• slayt
Örgütlü Toplum Olmak

ÖRGÜTLÜ TOPLUM OLMAK

Gelişen dünyamızda ülkemizin özgür, çağdaş ve demokratik ülkeler arasında yer alabilmesi için gelişmiş sivil toplum örgütlerine gereksinim olduğu bir gerçektir.

Batı ülkelerinde özellikle Avrupa’da olduğu gibi ülkemizde de katılımcı demokrasiyi geliştirmek için gönüllü bireyler bir araya gelerek sivil toplum örgütlerine katılmaları  büyük önem arz etmektedir.

İnsanların beslenme, giyinme, barınma, eğitim gibi temel ihtiyaçlarının yanında başarılı olma, güç ve takdir edilme gibi gereksinimleri vardır. İşte bu gereksinimlerini yerine getirmek, kendilerini kanıtlayabilmek için sivil toplum örgütlerine katılarak yararlı işler yapabilirler. Sendikalar, dernekler, çeşitli yardım kuruluşları, meslek örgütleri vs. gibi kuruluşlar birer sivil toplum örgütü olup amaçları halkın gelişmesine, insan haklarına ve doğaya, canlı hayatına sahip çıkarak toplumun  demokratikleşmesine yardımcı olmaktır. Örgütlü toplum sessiz çoğunluğun sesi, demokrasinin temelidir. Halkın yararına olan konularda ortak tavır ve görüş bildirirler.

Bir ülkede örgütlenme ne kadar gelişmiş ise demokrasi de bir o kadar güçlenmiş demektir. Avrupa’da her üç gençten biri mutlaka bir sivil toplum örgütüne üyedir. Bu gençler girdikleri örgütlerde yeteneklerine ve bilgilerine göre tartışırlar, kendilerini ifade ederler, fikirlerini savunurlar. Sonuçta ortak ve doğru bir karar alarak topluma yön verirler.

Toplum yararına çalıştıkları bilinen bu örgütlerde birisi de amacı 5253 sayılı yasada belirtilen dernekler birer sivil toplum örgütü olarak bilinmekte olup çoğunluğunu köy, kasaba ve mahalle dernekleri oluşturmaktadır.  Türkiye’de sayısı yüz bine yakın olan bu dernekler ne yazık ki amacından uzak ancak birkaç kişinin ve küçük bir azınlığın istek ve arzularını yerine getirmekten başka yapabildikleri bir şey yoktur. Kapılarına astıkları birer tabela ile kahvehane görüntüsünden ileriye gitmemektedir.

Sayıları azınlıkta olan bazı dernekler ise toplumlarının sorunlarını çözmek için zaman zaman çeşitli etkinliklerde bulundukları ve yoksul ailelere yardım, başarılı olan öğrencilere burs gibi insani yardımların yanında kendi köy ve kasabalarını, mahallelerini geliştirip güzelleştirmek için yaralı çalışmalar yaptıkları da gözlenmektedir. Bu tür derneklerin sayısının hızla artması ve devlet tarafından desteklenmesi önem arz etmektedir. Var olan dernekler yasası değiştirilmeli, çıkarılacak kapsamlı bir yasa ile bu örgütlerin çalışma alanları yeniden tespit edilmelidir. Başarılı olanlara ve amacını gerçekleştiren derneklere devlet tarafından maddi destek sağlanmalıdır. Başarılı olan bu örgütler yazılı ve görsel basın tarafından örnek çalışmaları sessiz çoğunluğa iletilmeli halk aydınlatılmalıdır.

Sonuç olarak bu örgütlerin halkların özgürleşmesinde ve dayanışma içinde demokratikleşmesinde batı ülkelerini örnek alarak yeniden yapılandırılmalıdır. STK (Sivil Toplum Kuruluşları)’ları demokrasinin asla vazgeçilemeyen birer unsurudur.

Yukarıda bir olmanın, birlik olmanın yolunun en basit örneğinin dernekçilikten geçtiğini anlatmak istedim. Merkezi İstanbul’da bulunan Yazıcık Kasabası Kültür ve Dayanışma Derneği yönetim kurulunun, Kadın Kollarının azimlerine hayran olmamak elde değildi. Mahalle bazında kahvaltılar düzenlemek, Gençlik Kollarının futbol turnuvaları düzenlenmesi, belde ilkokuluna kırtasiye ve kitap yardımı yapmak, Kadın Kollarının çeşitli etkinlikleri vs. gibi etkinlikleri onların bir tabela derneği olmadıklarını ve  siyasetten uzak herkese eşit mesafede durmaları takdire şayandır. Umarım bu böyle gider ve belde adına daha güzel şeyler yaparlar. Onları candan kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.

Beldemiz insanına düşen de en kısa zamanda derneğe üye olmak ve onları yalnız bırakmamak.

Mutlaka sizlerin de yapabileceği bir şeyler vardır.

23.07.2018

Salih Cengiz

Eğitimci-Yazar

SALİH CENGİZ
Okunma Sayısı: 492

3.236.253.192

Tunay Yerli

Sizlerinde desteği çok önemli öğretmenim. Varlığınız bize güç veriyor. Duraksadığımız dönemde hareket veriyor. Sizin gibi kıymetli insanlarla tanışmış olmak derneğimizin bana kattığı en kıymetli şeydir örneğin.iyi varsınız. Sağ olun öğretmenim.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Başkan'ın Mesajı
Aidat Borcu Sorgulama
Son Eklenen Video